Οι Σχολικές μας Δραστηριότητες - Σύνδεση  με το blog μας

 

 

Αρχείο Σχολικών Εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας


 

 

Κυπελλούχοι οι «τρίποντοι»  γονείς και κηδεμόνες!

 

 

Η μία από τις δύο  ομάδες  του Σχολείου μας έφτασε στο τελικό  του 1ου Διαγωνισμού Ευστοχίας στην Καλαθοσφαίριση Γονέων και Εκπαιδευτικών Δημοτικών Σχολείων Δήμου Καβάλας που διοργάνώσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και όχι μόνο: σούταραν  έχοντας ποσοστά επαγγελματικής ευστοχίας και κατέκτησαν την πρώτη θέση και το κύπελλο και κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού και των παιδιών τους!

 

 

 

 


 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ

 

 

Το Σάββατο 31 Μαϊου, 2014 διεξήχθη το εσωτερικό πρωτάθλημα  σκάκι του 2ου Δημοτικού  Σχολείου Καβάλας (περιοχή Αγίας  Βαρβάρας).  Συνολικά έλαβαν  μέρος 14 σκακιστές-σκακίστριες, όπου χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες.  Στο πρώτο  συναγωνίστηκαν 8 παιδιά της  Α, Β και Γ΄ Δημοτικού.  Σε σύνολο 7 αγώνων, νικητής αναδείχτηκε ο Κυριάκος Τσομαρέλης με 7 β. 2ος τερμάτισε ο Μάριο Λέσι με 6 β. και 3ος ο Βασίλης Μπίκος  με 5 β. Την κατάταξη συμπλήρωσαν ο Ηρακλής Σούλι (3 β.) , ο Στυλιανός Καρασάββας (2 β.), ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος ( 1 β.) και η Μόνικα Βαλτατζή.  Στη δεύτερη κατηγορία, συμμετείχαν 6 παιδιά της  Δ΄, Ε΄ και  ΣΤ΄ Δημοτικού.  Σε σύνολο  5 αγώνων, νικήτρια ήταν η Μάγδα Μιχαηλίδου  πετυχαίνοντας το απόλυτο (5 β).  Ο Πέτρος Κουτούλας ήταν 2ος με 3,5 β., ενώ 3η τερμάτισε η Γαλήνη Παναγιωτοπούλου με 2,5 β., ενώ ο  Γιάννης Μακέδος και ο Βασίλης Κόγιας πήραν 2 β. Η Νίκη Αρκουλή κέρδισε χρήσιμες εμπειρίες, αγωνιζόμενη με ισχυρούς παίχτες. Την ευθύνη  των αγώνων είχαν 2 προπονητές του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας: ο  Ιωάννης Αυτσόγλου κι ο Σπύρος Μαλγαρινός που βοήθησαν στην οργάνωση και την επιτυχία του πρωταθλήματος.  Η ευγενής άμιλλα, η αγάπη για το άθλημα και το ευχάριστο κλίμα φιλίας μεταξύ των νεαρών σκακιστριών - σκακιστών  ήταν ο προσανατολισμός της σκακιστικής  φιλοσοφίας των αγώνων.  Στο τέλος, μοιράστηκαν από τον Διευθυντή του Σχολείου,  βιβλία στα παιδιά που συμμετείχαν.  Το σκάκι αποτελούσε ως τώρα εξωδιδακτική δραστηριότητα  στο Σχολείο όπως και σε  αρκετά Σχολεία  της πόλης. Από την επόμενη χρονιά, όπως  είναι ήδη γνωστό,  το σκάκι  θα ενταχθεί  στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου καθώς πληροί  τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλότητας.

 

 

 


 

 

Mαθησιακές Δυσκολίες & Συμπεριφορά

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

 

Ομιλητές

Αγγελίδου Α. Ασημίνα, Παιδοψυχολόγος(Msc), Ψυχολόγος Υγείας(Msc)

Μιλτσακάκη Γ. Δήμητρα, Ειδική Παιδαγωγός(ΜΑ)

Τσαπρούνη Γ. Έλενα, Εργοθεραπεύτρια(SI in progress)

Διοργανωτές  

2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας &  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

 

 

 

 

 

 

 


 

«Σκάκι και Σχολείο»

 

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καβάλας και ο  Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 17.00 στον κινηματογράφο «Απόλλων» με θέμα: «Σκάκι και Σχολείο». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία «Αναζητώντας τον Μπόμπι Φίσερ», που χαρακτηρίζεται για την παιδαγωγική της διάσταση και απευθύνεται σε παιδιά και γονείς. Η ταινία, διάρκειας 109 λεπτών,  έχει πρωταγωνιστή ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο είναι διάνοια στο σκάκι. Όταν ο πατέρας του Τζος ανακαλύπτει το εξαιρετικό ταλέντο του γιου του, κάνει τα πάντα για να δει το «καμάρι» του πρωταθλητή. Ποιο θα είναι όμως, το κόστος; Τρυφερή ταινία, που κινητοποιεί την κριτική σκέψη, προκαλεί έντονα συναισθήματα, και έχει αποσπάσει κολακευτικές κριτικές.  Βασίζεται στην αληθινή ιστορία του μικρού Τζος Γουέιτσκιν κι αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου της «Λίστας του Σίντλερ». Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Θεοδωρίδης Β., ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας κ. Λιόγκας Β. και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καβάλας κ. Μουμτσάκης Α. Σε μια «σκακιστούπολη» σαν την Καβάλα, υπόδειγμα ίσως σκακιστικής ανάπτυξης, όπου το πνευματικό άθλημα έχει να παρουσιάσει σημαντική παράδοση, δυναμικό  παρόν, ελπιδοφόρο μέλλον με ακούραστους παράγοντες,  μεγάλους προπονητές, πρωταθλητές και πολύ καλούς αθλητές που «διαποτίζουν» με τη δράση τους την κοινωνική ζωή της πόλης, η εκδήλωση έχει μια ξεχωριστή σημασία.

 

 

 


 

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ 2ου ΔΣ Καβάλας

στον κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ

Μαθητικές ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές του Σχολείου

 

Μαθητικές ταινίες μικρού μήκους

       Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, στις 20.30 -βραδιά προβολής σχολικών ταινιών -  στον Κινηματογράφο «ΟΣΚΑΡ», θα προβληθούν και οι ταινίες μικρού μήκους «Είναι στο χέρι σου», «Παιχνίδι με δόσεις», «Διαφημίσεις» και «Η Ιστορία της Καβάλας» του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Οι ταινίες  έχουν  υλοποιηθεί μέσα από τις δράσεις του προγράμματος «Παιδί και κινηματογράφος» που ξεκίνησε  από πέρυσι  και  υλοποιείται στο Σχολείο. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει  παρακολούθηση ταινιών στο σχολείο και σε κινηματογράφους της πόλης και τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους από τους μαθητές υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και σκηνοθέτη με εμπειρία στον κινηματογράφο.  Έμφαση δίνεται στο ξεδίπλωμα της παιδικής φαντασίας και στην κινητοποίηση της δημιουργικότητας των μαθητών. Η δυνατότητα για δημιουργία, με τη σειρά της, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για μάθηση και συμμετοχή  ενώ παράλληλα ζωντανεύει την εκπαιδευτική διαδικασία.            

 


 

 

 

Ενημερωτική παρουσίαση: "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ" 2ου ΔΣ Καβάλας

 

 

Οι Εκπαιδευτικοί και  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας  διοργάνωσαν την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 19.00 στο χώρο του Σχολείου, ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση και επιπτώσεις στα παιδιά». Παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη σχετική έρευνα που υλοποίησε η οργάνωση «Ο Συνήγορος του Παιδιού» (δημοσιεύτηκε στις 17-11-2012) με τίτλο «Οι συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στη ζωή των μαθητών και οι προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Επίσης, συζητήθηκε το πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις και τη συμπεριφορά των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο. Ιδιαίτερη έμφαση  δόθηκε στην εύρεση πρακτικών λύσεων για τη δημιουργία ενός θετικού και εποικοδομητικού κλίματος.

Τη συζήτηση συντόνισε η Προδρομία Κοθάλη, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος με Ειδίκευση στα προβλήματα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (MSc, University of Edinburgh). Υπεύθυνη για τη μαθητική ομάδα  που  παρουσίασαν προσομοίωση ενδεικτικών περιπτώσεων με δραματοποίηση, ήταν η κ. Μολά Βασιλική, Εκπαιδευτικός Ε.Α., του Σχολείου.

.... για να βρούμε μαζί τρόπους ώστε να κάνουμε την καθημερινότητα στο σπίτι και στο σχολείο καλύτερη!!!

 


 

 

 

Προβολές ταινιών στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ

σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό Σχολείο Καβάλας

3η Δεκέμβρη, ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία

 

 

 

 

 


 

Παιδί και κινηματογράφος: «Το καναρινί ποδήλατο»

Προβολή ταινίας στον κινηματογράφο "ΑΠΟΛΛΩΝ"

 

 

                                                                                               

                                      Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων διοργάνωσε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 17.00 το απόγευμα την προβολή της ταινίας «Το καναρινί ποδήλατο» στον Κινηματογράφο «Απόλλων». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς προβολών του Σχολείου με θέμα «Κινηματογράφος και παιδί» που ξεκίνησαν πέρυσι. Η ταινία είναι ελληνικής παραγωγής και παρουσιάζει παιδαγωγικό ενδιαφέρον. Απευθύνεται σε παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς - κηδεμόνες αλλά και στο ευρύ κοινό.

                                      Ένας νεαρός δάσκαλος ο Άρης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη σ' ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Ανάμεσα στους μαθητές του, διακρίνει ένα μαθητή που δεν μπορεί να διαβάσει και γενικά αδυνατεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των υπολοίπων παιδιών και τότε…

                                                                          

 


 

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

 

Το 2ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας  πραγματοποίησαν  την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012  και ώρα 18.30 στο χώρο

 του Σχολείου την παράσταση κουκλοθέατρου «Η ΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ. Η παράσταση δόθηκε από τις εκπ/κούς  Λασκαρίδου Ελευθερία και Αλεξανδρίδου Ελένη.

 

Πριν την έναρξη της παράστασης  ανακοινώθηκε η δράση κοινωνικής αλληλεγγύης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 

"Κάνω μια ευχή, βοηθώ ένα παιδί"

 

 


 

  

Θεατρική παράσταση του Σχολείου «Παιχνίδι με τα στρατιωτάκια της Ειρήνης»

 

στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας

 

  

 

 

του συγγραφέα  Χρήστου Μπουλώτη

 

 

Η παράσταση « Παιχνίδι με τα στρατιωτάκια της ειρήνης"

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, το Σάββατο 6 Απριλίου παρουσίασαν σ’ ένα πολυπληθές κοινό, στο Αμφιθέατρο της Π. Ενότητας Καβάλας,  τη θεατρική παράσταση "Παιχνίδι με τα στρατιωτάκια της ειρήνης". Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη και στις μουσικές συνθέσεις του Σταύρου Σιόλα. Οι μικροί πρωταγωνιστές  εντυπωσίασαν με  τις ερμηνείες τους, το συγχρονισμό τους στις χορογραφίες του έργου και τα όμορφα κοστούμια.   

 Το έργο που  έχει ως θέμα του την ειρήνη και το παιχνίδι, κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία όπως τα περισσότερα έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα και αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη. Η φαντασία χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ατέλειες της πραγματικότητας, για να υπενθυμίσει και να διορθώσει τα «κακώς…κείμενα». Στο συγκεκριμένο έργο, όσα φανταστικά συμβαίνουν, καταδεικνύουν πως οι «μεγάλοι», πνιγμένοι στις δουλειές τους, ξεχνούν να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους, ξεχνούν πως πρέπει  να τα αντιμετωπίζουν  σαν παιδιά.  Το έργο υπενθυμίζει την αξία της ειρήνης και κυρίως  του παιχνιδιού γιατί  «Γερνάει κανείς απ’ τη στιγμή που σταματάει να παίζει».

Είκοσι τρεις   μαθήτριες  και μαθητές, είκοσι τρία  παιδιά, πιάστηκαν χέρι χέρι κι έδωσαν το δικό τους μήνυμα στους μεγάλους:

Θέλουμε αγάπη και ειρηνική συνύπαρξη…

Οι συντελεστές της παράστασης:

Επιμέλεια –Σκηνοθεσία: Μουμτσάκης Απόστολος,

                                       Αποστολίδης Νίκος.

 Επιμέλεια  διαλόγων: Αποστολίδης Νίκος,

                                   Βλαστάρης Κώστας.

 Κοστούμια: Παπαδοπούλου Σοφία,

                   Λέσι Εύα.

 Επιμέλεια ήχου: Σεβαστάτος Γεώργιος

Χορογραφίες: Κωνσταντινίδου Μαριέλλα

Σκηνικά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας. Βοήθησαν οι: Φουρναράκη Στέλλα - Μπίνου Αγγελική

Πρωταγωνίστησαν: Εμμανουηλίδης Σταύρος, Μουλλάλι Αγγελική, Μήτρακα Έλενα, Θεόδωρος Ασημάκης, Τζιαμπάζη Τριανταφυλλιά, Κιουρτζίδου Μαρία, Βαλτατζή Άννα, Τζιούτζια Στέλλα, Ζγούρο Στέλλα, Λέσι Κριστιάνα, Τσέρα Ουέντα, Τουνάι Δέσποινα, Βαλσαμίδου Ξένια, Κουτίδης Γιώργος, Τζιαμπάζη Τριανταφυλλιά, Κιουρτζίδου Μαρία,

Χατζατίδης Γρηγόρης, Βαλσαμίδης Βασίλης, Βλαστάρης Νικόλαος,

Σταυρούδης Γρηγόρης, Θεοφιλίδης Αλέξανδρος, Γεωργιάδης Γεώργιος,

Τζιαμπάζης Δημήτριος, Εκατοδράμης Κων/νος.

 


 

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ -

"Επιθετικότητα στο Σχολείο & τρόποι αντιμετώπισης"

Εκδήλωση στο Σχολείο μας

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 2ο Ολοήμερο Δημοτικού Σχολείο Καβάλας

«Επιθετικότητα στο Σχολείο & τρόποι αντιμετώπισης»

 

 

Την Τρίτη, 1 Απριλίου 2014 και ώρα 18.30 μ.μ.  πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, παρουσίαση με θέμα: «Επιθετικότητα στο Σχολείο και τρόποι αντιμετώπισης» από τον Ψυχολόγο, κ. Θέμη Παπαδόπουλο. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμματισμένων δράσεων κατά της σχολικής βίας που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις.

 

 


 

 

ΤΑ «ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ» ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

Συμμετοχή  του Σχολείου στην έκθεση του έργου

 

«InTourAct – Γνωρίζω και Προβάλω τον Τόπο μου 

του Δήμου Καβάλας

Εργασία της Δ΄τάξης

Στη δράση συμμετείχαν 14 σχολεία και 37 τάξεις, ενώ η έκθεση που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 14 Απριλίου 2014, με τα έργα των μαθητών

για την προβολή της περιοχής, είχε αρκετές εκατοντάδες επισκέπτες.

 


 

 

«Εργαστήρι αστροπαρατήρησης»

 

Το 2ο  Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων   του σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας, "Ο Πήγασος", διοργανώνουν «Εργαστήρι αστροπαρατήρησης», την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 και ώρα 20.30, στο χώρο του Σχολείου. Οι μαθητές - και όχι μόνο - θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν  τον έναστρο ουρανό με ειδικά τηλεσκόπια, να δουν λεπτομέρειες της Σελήνης, του Κρόνου, του Άρη, της Αφροδίτης  κι άλλων ουράνιων σωμάτων. Επίσης θα ενημερωθούν, αντλώντας σχετικές πληροφορίες, από τον Πρόεδρο του προαναφερόμενου Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Καθηγητή Φυσικής κ. Μιχάλη Δογραματζίδη. Η εκδήλωση θα  είναι ανοιχτή  για το κοινό.

 

 

 

 Η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας στο Σχολείο μας!

Επίδειξη  του αθλήματος Καλαθοσφαίρισης  από αθλητές της "Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας" .

Παραδόθηκε τιμητική πλακέτα 

στον πρώην μαθητής μας και καλαθοσφαιριστή κ. Νίκο Πενταζίδη με τον οποίο στη σύνθεσή της Ομάδας το Σχολείο κατέκτησε το πρώτο κύπελλο της διοργάνωσης του Μίνι-Μπάσκετ του Δήμου Καβάλας!


   

 

 


Μαθαίνοντας μαγειρική στο... Maison de Gourmet 

 

 


Σκακιστικές διακρίσεις

1η  η Ομάδα μας Σκάκι στην Α.Μ.-Θ. και μέσα στη δεκάδα στους τελικούς του Πανελλήνιου Διασχολικού Πρωταθλήματος Σκάκι σχολ. έτους 2011-2012!

Πανελλήνια πρωτιά και χρυσό μετάλλιο για τη μαθήτρια μας Τσολακίδου Σταυρούλα.

 

 

 


 

Στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης

 

 

 


 

Κοντά στους καλαθοσφαιριστές!

 

Το σχολείο μας επισκέφτηκε το ΔΑΚ Καλαμίτσας, παρακολούθησε την προπονητική διαδικασία της "Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας" και οι μαθητές γνώρισαν τον βοηθό προπονητή της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης  και προπονητή της ομάδας της πόλης μας, κ. Πρίφτη Δημήτρη. Ως ένδειξη τιμής οι μαθητές του παρέδωσαν ένα μικρό συμβολικό δώρο.

 

 

 


Δημιουργική Γραφή: μια συγγραφέας στο Σχολείο μας

H συγγραφέας και Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Τασούλα Τσιλιμένη στο Σχολείο μας  μίλησε στους μαθητές μας για τα μυστικά της γραφής!

Και όχι μόνον... Οι μαθητές παρουσίασαν δραματοποιημένη, την παραμυθένια ιστορία της με τίτλο "Η πρασινοπασχαλίτσα"!

 

 

 

 


 

 

«Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, ένας χώρος με φως, ιστορία κι ευκαιρίες για εκπαίδευση»

 

 
Την περασμένη εβδομάδα τα αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας κρυφογελούσαν από  χαρά και ικανοποίηση καθώς οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας περιδιάβαιναν τους διαδρόμους και τις αίθουσες του  όμορφου και ιδιαίτερα φιλόξενου Μουσείου. «Πάντα έχει μεγάλη μοναξιά στο Μουσείο αν δεν επισκέπτονται τα αγάλματα παιδιά»  ανέφερε σε συνέντευξη του ο αρχαιολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παραμυθιών - υποψήφιος για το «Βραβείο Άντερσεν» - Χρήστος  Μπουλώτης. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα ξεκίνησε από το σχολείο με αφόρμηση αποσπάσματα του βιβλίου του προαναφερόμενου συγγραφέα «Το άγαλμα που κρύωνε» σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου), που διάβασαν οι  μαθητές. Ακολούθησε η διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους, παρακολούθησαν ενημερωτική ταινία και στη συνέχεια ζωγράφισαν κατά ομάδες στο κεντρικό δώμα του Μουσείου, ό,τι τους εντυπωσίασε. Οι μαθητές εργάστηκαν σ’  ένα πολύ ωραίο  και φωτεινό χώρο που εμπνέει κι ωθεί στη δημιουργία με την έξυπνη αρχιτεκτονική του: συμπλέκει το φως του ήλιου που γεμίζει την αίθουσα με το φως της ιστορίας που αναδίδουν τα αγάλματα  και  οι κίονες που βρίσκονται περιμετρικά. Το χαρτί του μέτρου μέσα σε λίγα λεπτά  γέμισε  ναούς, κιονόκρανα, αγγεία κι εδώλια. Το φως της ιστορίας αποτυπώθηκε όχι μόνο στο χαρτί με τις ευφάνταστες παιδικές δημιουργίες  αλλά και στα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών που χάρηκαν τη δραστηριότητα. «Το άγαλμα που κρύωνε» -στο λογοτεχνικό βιβλίο ήταν  ένα  μικρό προσφυγάκι  που  προερχόταν από τη Μ. Ασία κι αισθανόταν μοναξιά. Παρόμοια αισθάνονται όλα τα αγάλματα των Μουσείων, αποξενωμένα σαν πρόσφυγες του παρελθόντος  σ’ ένα αφιλόξενο σήμερα, αν δεν επισκέπτονται τα Μουσεία παιδιά. Το Αρχαιολογικό  Μουσείο της Καβάλας προσφέρεται για εκπαιδευτικές επισκέψεις που συνδέουν το χτες με το σήμερα καθώς είναι πραγματικά  ένας χώρος γεμάτος φως, ιστορία κι ευκαιρίες για δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.